Teambuilding op Vliegbasis Woensdrecht

Zaterdagmiddag 16 juli streek onze kamer neer op Vliegbasis Woensdrecht. In de jaren ’80 één van de zes locaties in Europa waar Amerikaanse kruisraketten zouden worden gestationeerd. Zouden, want ze kwamen nooit. Een groot deel van de infrastructuur en het vastgoed was toen al wel gebouwd. In de bunker waar de commandocentrale zou komen, is tegenwoordig de Joint Meteorologische Groep gevestigd. Voor deze middag onze uitvalsbasis.

Na een korte inleiding op de geschiedenis van het Amerikaanse deel van de vliegbasis, werd de kamer in twee groepen verdeeld. Een groep ging o.l.v. sergeant-majoor instructeur Arie knallen in de Klein Kaliber Wapen Simulator (KKW-SIM), de andere groep ging met sergeant sportinstructeur Ko mee naar de baan voor Leiderschapstraining (LETRA-baan). Een soort hindernisbaan, maar dan een beetje anders.

Bij het schieten vlogen ons de kogels om de oren. Gelukkig ging er een uitgebreide instructie aan vooraf en waren de kogels virtueel, want bij het laatste onderdeel stonden er een paar serieuze rambo’s op. Dat deel bestond uit een scenario waarbij blikjes cola en flesjes corona in de Mexicaanse woestijn moesten worden geraakt. Voor wat extra bonuspunten vloog af en toe een roadrunner door het beeld.

Indien gereed, vuren!

Op de LETRA-baan ging het er iets gemoedelijker aan toe, al was de uitdaging daar niet kleiner. Met een beperkt aantal middelen moest de gehele groep over een hindernis zien te komen. De hoogte van de tweede hindernis zorgde daarbij voor een extra prikkel. Onder het toeziend oog van Ko en twee trainers van JCI-Nederland, sloegen beide groepen zich er moedig doorheen. Onze ervaringen en de observaties van de trainers vormden het vertrekpunt voor deel twee van de middag: een Insights training.

Samen naar de overkant.

Insights is een methode om teams te ontwikkelen die begint bij inzicht in ieder individu. O.l.v. Gerben en Renée werd dat eerst in kaart gebracht. Letterlijk, want iedereen kreeg een stapel kaartjes met 8 verschillende kwaliteiten waarvan hij of zij er mocht uitkiezen voor zichzelf of uitdelen aan een ander. Daarbij was het natuurlijk wel de bedoeling eerlijk te zijn over eigen en andermans capaciteiten. Kaartjes die men niet kwijt kon, werden ingeleverd bij de trainers. Zo ontstond en passant ook een beeld van de kamer. Raak en leerzaam! Na een korte bespreking werd afgesproken om hier in het najaar nog eens op terug te komen.

Insights’ persoonlijke kwaliteiten.

Voor een deel van de kamer zat de dag er nog niet op: ’s avonds volgde het traditionele ‘Pullen vullen met ouwe lullen’. Onder het genot van wat gerstenat, voor de oud-leden getapt in pullen, werden de banden nog eens aangehaald. Al met al een leuke, nuttige en inspannende dag. Dank aan alle organisatoren!

Pullen vullen met ouwe lullen.